Disebabkan saya sangat berpuas hati dengan penghasilan sambal ayam penyet tempoh hari (gambar atas), maka saya ingin kongsikan resepinya di sini. Resepi asal pun saya google sahaja dengan sedikit ubahsuaian. Here the recipe:
Bahan-bahan:
Perlu digoreng terlebih dahulu:
30 biji cili padi merah * (kurangkan jika tak nak pedas).
12 biji cili merah (dipotong) *
4 biji tomato (dipotong) *
5 biji bawang merah *
5 ulas bawang putih *
1 inci belacan (dibakar)
Bahan lain:
Sedikit air asam jawa
Gula (saya guna nissan Terengganu)
Garam
Cara-caranya:
1. Goreng bahan yang bertanda * dengan sedikit minyak (gambar bawah).
1. Tumbuk atau kisarkan semua bahan di atas (saya gunakan food processor sebab nak texture sambal seolah-olah ditumbuk, tapi malas 😁).
2. Masuk semula semua bahan ke dalam kuali dan goreng sehingga naik minyak.
3. Campurkan belacan dan sedikit air asam jawa bersama gula (saya guna nissan) dan garam secukup rasa.
4. Siap sambal ayam penyet. Mudah kan. Boleh simpan peti untuk buat stok. Yang disimpan lagi sedap rasa sambal.
Goreng semua bahan di atas
Siap sambal ayam penyet sedap dan mudah.
INGIN MENGETAHUI PROMOSI TERKINI BY TEAZHENG, TEKAN DI SINI
0 comments:
Post a Comment