Minggu lepas seseorang (customer TeaZheng) ada bertanya,
kenapa bila beliau bancuh puerh tea dekat rumah, color dan rasa teh yang dibancuh ada sedikit berbeza berbanding dengan bancuhan puerh tea ketika di pejabat?
Belum sempat kami ajukan pertanyaan lanjut beliau terus
sambung “Yang kat rumah akak guna air panas Coway, kat office air panas biasa
jerang dalam cerek jer”.
Bagaikan memahami memang soalan itu yang bakal kami ajukan.
Sumber air panas yang kita gunakan sememangnya memberi kesan ke atas rasa dan warna bancuhan puerh tea. Air panas yang difiltered
(tak kisah lah Coway or Cuckoo ke) lebih bersifat lembut dan memberi rasa yang
lebih sedap ke atas teh yang dibancuh berbanding air paip biasa yang dijerang atau cerek elektrik. Warna bancuhan teh juga lebih bersinar dan menawan dengan bancuhan filtered water.
Kebetulan kami masih simpan gambar dari satu dokumentari TV BBC Earth yang juga mengkaji perbezaan hasilan teh yang dibancuh dengan filtered water berbanding
air paip yang dipanaskan. Anda boleh bezakan sendiri berdasarkan gambar yang diberikan.
Rumusan yang boleh dibuat, jika puerh tea yang anda bancuh mempunyai rasa berbeza. Kemungkinan sekejap rasa sedap, sekejap tak
berapa sedap, tengok balik jenis air panas yang anda gunakan. Kalau nak hurai
lebih panjang, bukan setakat air panas, warna gelas pun boleh memberi effect ke
atas minda si peminum teh. Ingat orang cina minum dalam cawan cenonet dan
berukir cantik tu saja-saja? Ada fungsinya 😊
Berminat untuk mengetahu lebih lanjut mengenai Puerh Tea by TeaZheng?
Klik whatsapp icon di bawah:
TeaZheng
Pembekal Teh Puerh Asli Dari Yunnan
Bangi Avenue.
#kedaitehcinamuslim
#TeaZheng
#puerhtea
0 comments:
Post a Comment