Dah lama plan nak buat jus kunyit ni. Tapi tak terbuat-buat. Tahu, banyak dah jus kunyit jual siap botol kat luar tu. Tapi aku prefer home made. Semalam terbaca lagi cara buat jus kunyit dari FB Dr. Zubaidi. Hari tu dah terbaca, copy then lupa save kat mana. Haha. Begitu lah hidup 😅
Ni aku tepek terus lah kat sini. Takut lupa lagi dan senang nak cari lepas ni. Boleh kongsi dengan uolss jugak. Di tekankan aku copy dari wall Dr. Zubaidi yer. Nak tahu benefits, sila google sendiri. Aku malas. Hahah
Pic Google
Beliau menyatakan:
- Untuk menghasilkan jus, kunyit hidup hendaklah dibersihkan kulitnya dan direndam selama satu jam dengan dicampur sedikit garam untuk membuang getah.
- Kisar kunyit dengan lima gelas air. Tapis dan masukkan dalam botol kaca. Jika terlalu pekat, tambah sedikit air lagi bersama asam keping serta sedikit madu. Simpan dalam peti sejuk.
- Minum suku cawan setiap pagi dan malam. Amalkan jus ini seminggu dua kali sahaja sudah mencukupi.
#DrZubaidi
#Petua
#JusKunyit
0 comments:
Post a Comment